De nieuwste en coolste trends op gebied van wonen, mode, vrije tijd en meer...

Zo zorg je voor de perfecte lichtinval in je woning

De oriëntatie van je woning bepaalt voor een groot deel hoe daglicht bij je binnenvalt. Is je slaapkamer westelijk georiënteerd? Dan word je in de zomer wellicht ‘s morgens vroeg al gewerkt door de zonnestralen. Kijkt je woonkamer uit op het oosten, dan is het omgekeerde het geval. Maar wees gerust: met deze tips zet je de lichtinval in je huis zó naar je hand.

Het perfecte licht om te slapen

Voor vroege vogels is het ideaal: gewekt worden door het ritme van de natuur. Maar niet iedereen leeft op het tempo van de opkomende en ondergaande zon. Gordijnen zijn een oplossing, maar deze hebben in de slaapkamer ook enkele nadelen. Niet elk gordijn is even verduisterend, kwalitatieve gordijnen kunnen vrij prijzig zijn en in een rustgevend interieur kunnen ze erg aanwezig zijn. Ook is niet elk raam geschikt voor gordijnen; denk aan zolderkamers waar het dak schuin is. De ideale oplossing voor het verduisteren van slaapkamers is dan ook het plaatsen van zwarte jaloezieën. Deze zijn geschikt voor elke kamer, omdat je ze speciaal voor jouw raampartij op maat kan laten maken. Gesloten vormen ze een 100% verduisterende barrière tegen ongewenste lichtinval. Maar het beste aan jaloezieën is dat je de volledige controle hebt over hoeveel licht je slaapkamer binnen laat. Je kunt ze volledig openen, volledig sluiten, maar ook alles daartussenin. Het is op de koop toe een absoluut designobject met een sfeervol lichtpatroon dat rust brengt in elke slaapkamer.

Volledig in het duister

Wanneer je woonkamer te veel lichtinval heeft, kan het lastig zijn om bijvoorbeeld je favoriete programma op de televisie te volgen. Hoewel je ook hier kunt werken met jaloezieën is het gebruikelijker en gezelliger om gordijnen te hangen. Maar hoe weet je nu welke gordijnen je moet kopen? De gouden regel is om te werken in lagen. Het dichtste bij het raam plaats je het beste een semi-transparante voile (of vitrage). Dit houdt een deel van het licht buiten, maar zorgt er ook voor dat mensen niet naar binnen kunnen kijken terwijl je toch niet in het donker komt te zitten. Als tweede laag plaats je overgordijnen in de kleur die het beste bij je interieur past. Deze gordijnen geven sfeer aan de ruimte, al hangen ze wellicht het grootste gedeelte van het jaar gewoon op als decoratie. Wil je toch die spannende Netflix-serie bingen? Sluit dan je overgordijn en geniet van een volledig verduisterde kamer.

Voor ieder wat wils

Er zijn vitrages, gordijnen en jaloezieën voor iedere oriëntatie en voor iedere levensstijl, dus laat je goed adviseren door een professional. Je kunt je woning nog zo stijlvol inrichten – met de verkeerde lichtinval komt het geheel simpelweg niet tot zijn recht.

 

Delen is cool

Ook Cool!

Waarom kiezen voor een elektrische bakfiets?

Italië, een land vol cultuur, prachtige landschappen en heerlijk eten. Maar heb je wel eens overwogen om het op een andere manier te verkennen?...

Voordelen van het online verzekeren van je motor

Het verzekeren van je motor kan een tijdrovende klus zijn. Je moet offertes aanvragen, premies vergelijken en uiteindelijk een keuze maken voor de juiste...

Welke leiders speelden een sleutelrol in het behoud van veiligheid tijdenswereldkampioenschappen door middel van haar beleid?

De wereldkampioenschappen zijn altijd een belangrijk evenement, en het is van cruciaal belang dat het publiek veilig is tijdens dit evenement. Leiders hebben een...

More like this