De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het belang van fit blijven. Gezond eten, bijvoorbeeld met de schijf van vijf, speelt hier een rol. Toch speelt beweging misschien wel de hoofdrol. Er zijn veel manieren om in beweging te blijven en één daarvan is hardlopen. Net als bij alle sporten, is het bij hardlopen ook belangrijk dat je de juiste kleding draagt. Daar gaat deze blog over, want wat voor soort loopkleding is er eigenlijk? En hoe kies je de beste broek?
Loopkleding: een overzicht
Er zijn verschillende kledingstukken die bij hardlopen horen. Het eerste waar je waarschijnlijk aan zult denken zijn loopschoenen. Er zijn veel verschillende soorten schoenen, want voor elk weerstype, voor elke afstand en voor elk tempo zijn er verschillende schoenen. Een ruwe categorisering is in neutrale loopschoenen en antipronatie loopschoenen. Neutrale schoenen zijn ideaal als je veel op verharde wegen of gelijke ondergrond loopt en je voet een neutrale afwikkeling hebt Antipronatie loopschoenen zijn juist fijn als je een overpronerende afwikkeling hebt. Loopschoenen zijn niet het enige waar je aandacht aan moet besteden. Zo is het ook cruciaal om de juist kleding te dragen. Er zijn bijvoorbeeld veel verschillende loopbroeken, waardoor het nodig is om een goed doordachte keuze te maken.
Waar moet je op letten bij loopbroeken?
De meest voor de hand liggende keuze is of je broek lang of kort is. Een korte is fijn tijdens zomerse dagen, omdat je lekker veel bewegingsvrijheid hebt en het lekker luchtig is. Een langere loopbroek, ook wel een tight genoemd, is geschikt voor allerlei temperaturen. Je kunt onder je lange loopbroek ook een thermobroek aandoen, waardoor je zelfs op de koudste dagen lekker kunt hardlopen. Naast deze keuze, zijn er een aantal andere overwegingen. De eerste is dat je moet letten op het ademend vermogen van de broek. Het is fijn als je broek niet zo aan je plakt, wat vochtregulatie dus ook erg belangrijk maakt. Daarnaast is een goede pasvorm van je loopbroek erg belangrijk, want dit voorkomt schuurplekken. Daarmee is ook verbonden dat de stof van je loopbroek elastisch moet zijn, zodat je broek mee rekt als jij beweegt. Daarnaast kan het handig zijn om een (kleine) broekzak te hebben, bijvoorbeeld voor je sleutels of je telefoon. Het is ook nuttig om een touwtje te hebben, omdat dit voorkomt dat je broek afzakt. Als je vaak ’s nachts hardloopt, is het belangrijk om reflecterende delen te hebben op je loopbroek, zodat je goed zichtbaar bent. Zo kun je zien dat er veel is waar je aan moet denken.